Det sista en musiker tänker på när det kommer till kreativ skapande är intäkterna denna konst kommer medföra. Majoriteten av musiker, men även konstnärer i helhet, gör det de gör av kärlek och inte ur ett behov av inkomst. Det finns idag många andra jobb som betalar betydligt mer än diverse konstnärliga arbeten—men självklart är det kul när de absolut bästa inom en viss konst uppskattas så pass mycket att de även kan tjäna pengar på sin konst.

I Sverige är musikers inkomst inte lika hög som den är i andra länder—som Frankrike, England eller USA—dock så blir väldigt många svenska artister internationella och dessa tjänar väldigt väldigt bra. Visst hade det varit kul att veta hur mycket dessa artister tjänar idag? Nedan följer en lista på de tre artister som tjänar bäst idag.

Max Martin

Max MartinFå vet vem Max Martin är—dock så vet de som känner igen honom hur viktig han är för musikindustrin. Max Martin har producerat musik för nästan alla storartister och det har börjat bli så att om man inte fått minst en hit producerad av Max Martin så är man inte riktigt en erkänd superstjärna. Max Martin har nått det status idag. Detta kom efter tre decenniers musikskapande i självaste Sverige, USA och England.

2014 tjänade Max Martin hela 124,8 miljoner kronor. Detta har placerat Max Martin som nummer ett i listan på bäst betalda artist i Sverige.

Benny Anderson

Benny AnderssonABBA är känt internationellt och få svenskar vet inte vilka ABBA är. En av hjärnorna bakom ABBA är självaste Benny Andersson som idag är något av en levande legend.

ABBA slog igenom under 70-talet och har sedan dess blivit något av ett hushållsnamn. När folk utanför Sverige tänker på svenska artister är ABBA en av de band de omedelbart tänker på. Samtliga artister i ABBA tjänar riktigt bra dock så är Benny Andersson fortfarande aktiv och bara 2014 drog denne in hela 33,3 miljoner konor.

Håkan Hellström

Håkan HellströmFå drar de publiker Håkan Hellström fortfarande drar runtom i Sverige och artisten fortsätter att casha in regelbundet på både gammalt som nytt. Håkan påbörjade karriären i banden Broder Daniel och Honey Is Cool, innan han på 2000-talet bestämde sig för en solokarriär. Håkans hela karriär har varit en rekyl uppåt och denna verkar inte avta någon gång snart.

Bara 2014 drog Håkan in hela 31,3 miljoner kronor.

Slutord

Man bör komma ihåg att vi talar om legender just nu. Få svenskar besitter den status och karriär som någon av artisterna i ovanstående lista besitter. Max Martin är en av världens främste låtskrivare—inte bara Sverige. Konkurrensen denne möter är alltså internationell och inte bara inom Sverige. Benny Andersson är en medlem av ett av världens kändaste band: ABBA—och är fortfarande aktiv vilket är varför denne tjänar som den gör. Håkan Hellström är självaste Håkan Hellström.

Man ska inte tro att dessa siffror reflekterar musikvärlden utan i inlägget ovan talar vi om ikoner. Dock är det ju självklart kul att veta hur mycket man kan tjäna om man når en legend-status.

Vägen dit är fylld av smslån utan UC och en massa inkasso till Kronofogden. Det är inte lätt att vara artist, och inte lätt att leva utan riktig inkomst. Man kommer uppleva många dagar där det ända som finns på bordet är bröd och vatten. Gillar man dock sin konst så kommer man hitta sätt att klara av dessa tider och när bättre tider nalkas kommer all möda ha varit värt det.